2009-10-21 19:29:01• hírek • Parajdi Andrea

Nálunk még nincs diplomaláz

Most, hogy az amerikai szakemberek már ki merik jelenteni, hogy a globális gazdasági világválság mélypontjáról kikecmeregtünk, s legalább két hónapja immár a gazdasági mutatók íve felfele görbül, nem árt a helyi  álláskeresőknek sem azon gondolkodniuk, hogyan tudnának befutók lenni egy új munka megpályázásakor. A Szatmár.ro segít eligazodni a munkaadók "piacán".

Talán egy kicsit fellélegezhetnek a Szatmárnémetiben álláskereső személyek, legalábbis erre a következtetésekre jutottunk annak a mini piackutatásnak a segítségével, amelynek során hat helyi, különböző profilú vállalat képviselőitől érdeklődtünk arról, hogy új munkaerő alkalmazásakor milyen kompetenciákat tartanak fontosnak?

Az interneten böngészve számtalan olyan oldalt találhatunk, amelyek segítségére próbálnak lenni az álláskeresőknek és pályakezdőknek. Az önéletrajz megírásának különböző formái mellett arra is tippeket adnak, mit vegyünk fel és hogyan viselkedjünk egy állásinterjún, illetve mi az amit bátran megkérdezhetünk, és mi az amit hallgassunk el, ha el akarjuk kerülni a végzetes bukást. Sőt - furcsán hangzik, de igaz - Magyarországon mára már olyan egynapos képzéseken is részt vehetünk, potom 300 lejért, amelynek köszönhetően kíváló „állásinterjúalany" válhat belőlünk.

Lehet ha a munkerőpiac telítettsége és a jó állás iránti vágy sokakat rábír arra, hogy egyes állásinterjúkra az elvártakhoz méltón kikupálják magukat, mindezek után a kérdés csupán az, hogy az interjúztató HR szakember milyen hamar jön rá arra, hogy fátyollal takarjuk valós önmagunkat? Mivel most, hogy lassan már látszik a vége a gazdasági válságnak, nem csak azt próbáltuk kideríteni, mire számíthatnak az álláskeresők egy helyi állásinterjún, hanem azt is, hogy az új munkaerő alkalmazásához, hogyan viszonyulnak a recessziót „átélt" üzleti vállalkozások.

Szőcs Boglárka, az Autonet Kft. HR menedzsere úgy véli a legnagyobb hiba, amit egy állásinterjún elkövethet a potenciális jelölt, az az igazság elhallgatása vagy elferdítése lehet, hiszen mindezek kiszűrésére egy gyakorlott interjúztatónak megvannak a maga sajátos eszközei. Az Autonet Kft. egyike azoknak a cégeknek, amelyek elsősorban egyetemi végzettséggel rendelkező alkalmazottakat foglalkoztatnak, mivel álláspontjuk szerint azok a személyek, akik felsőoktatási képzésre is vállalkoztak, sokkal nyitottabbak új szakképesítések megszerzésére.

Az Autonet Kft.-nél országos viszonylatban 680-an dolgoznak, akik legalább tíz különböző osztályon fejtik ki tevékenységüket, a raktáron dolgozókon kívül szinte mindenkitől felsőfokú végzettséget kérnek. Az egyes posztok elfoglalásához különböző utak vezetnek. Minden beosztás esetében azonban egységesen alkalmaznak egy előszűrést, amely a leendő alkalmazottról egy átfogó képet mutat. Akik ezen túljutnak nyelvizsgateszten kell részt vegyenek, így bizonyíthatják, hogy az önéletrajzukban feltüntetett nyelvismereti szintjük mennyire felel meg a valóságnak. Az Autonet Kft. ugyanis kiemelkedő fontosságúnak tartja, hogy alkalmazottai több nyelvet ismerjenek. Különösebb jelentőséget nem tulajdonítanak a leendő munkaerő életkorának, ami viszont ennél jóval fontosabb, hogy az illető személy hajlamot érezzen arra, hogy a vállalat célkitűzéseit megvalósítsa és az elvállalt munkájához megfelelő hozzállást tanúsítson. Az Autonet Kft. a válság idején is megőrizte a szükséges személyzetszámot, s jelenleg is árumozgatót, illetve kereskedelmi asszisztenst alkalmazna.


Hogyan viselkedjünk egy állásinterjún?
A helyi vállalkozók többsége olyan alkalmazottakat keres, akik első perctől őszinték leendő munkaadójukkal szemben


A Fastus Pékség sem panaszkodik a gazdasági válság idején -  meglehet, hogy azért a napi betevőn nem is lenne jó spórolni - sőt ismét új bolt nyitásán gondolkodnak. A városban jelenleg öt üzletet működtetnek, ahová eladóként olyan hölgyeket alkalmaznak leginkább, akik 35 év alattiak, dinamikusak, magyar és román nyelven egyaránt beszélnek, illetve kedvesen tudnak bánni a vásárlókkal. -Természetesen megvannak a formalitásai annak, hogyan döntsük el, kiket alkalmazzunk, azonban én saját módszereket is bevetek, hogy rájöjjek a megfelelő személyt szerződtetem vagy sem - mondja Fastus Stefan, a pékség tulajdonosa, aki olykor ismerősei segítségét kéri arra, hogy „teszteljék" az új alkalmazott vásárlókkal szembeni viszonyulását. A Fastus Pékségnél jelenleg 65-en dolgoznak, ám az új bolt megnyitásával újabb két alkalmazottal bővülni fognak.

A használtruha raktár, Secondtex Kft. másokkal ellentétben leginkább középkorú hölgyeket alkalmaz üzlethelyiségeibe. -Az a tapasztalatunk, hogy a fiatalok nem törekednek a stabilitásra, inkább még válogatnak az adódó lehetőségek között. Mi általában ezért alkalmazunk idősebb, szakmában jártas hölgyeket, olyanokat, akik már megállapodtak, és akikben úgy vélem sokkal inkább megbízhatunk - mondta lapunknak Büte Pál, a Secondtex Kft. képviselője. A cég másfél hónapja egy raktárat hozott létre Pusztadarócon, ahová folyamatos jelleggel újságban feladott álláshirdetéseken keresztül keresik a jó fizikai erőnlétű munkavállalókat. -Nálunk egy állásinterjú maximálisan öt percig tart, ez idő alatt döntjük el, hogy az illető valóban akar-e dolgozni, hiszen ez az egyik legfontosabb kérdés - teszi hozzá.

A Ger-Bog Kft. bejáratánál sem kell túlzott izgalomba esnünk, ha éppen oda vagyunk hívva egy állásinterjúra, a meghallgatás általában lazább, kötetlenebb beszélgetésből tevődik össze. -Nem szoktam ezeket a dolgokat túlspirálozni, a leendő alkalmazottól azt várom el, hogy értsen az autókhoz,  és szeresse a szakmát. Mindig van néhány nap próbaidő ez alatt válik el, hogy mennyire alkalmas a munkakör betöltésére a kiválasztott személy- mondja Butka Gergő, cégvezető, aki a jó referenciákat mindig előnynek tartja.  -Egyik alkalommal szinte gondolkodás nélkül vettünk fel egy új kollégát, aki a saját keze által feltuningolt trabant márkájú gépkocsival érkezett az interjúra, ez elég volt ahhoz, hogy lássuk valóban érdekli a szakma - meséli. A cégvezető úgy véli a gazdasági válság mintha a munkavállalók morálján is változtatott volna, szerinte ugyanis az alkalmazottak jobban értékelik a stabilitást és a biztos fizetést.

A Musikhaus Attila hangszerkereskedésnél sem a diplomát tartják a legfontosabbnak, hanem inkább olyan embereket keresnek, akik rátermettek, jó megjelenésűek, jó kommunikációs készségük van, bizalmat sugároznak és persze konyítanak a hangszerekhez. -Legutóbb üzleti eladót kerestünk, ám az állásinterjún sajnos senki sem felelt meg. Az a benyomásom, hogy sokan azt gondolják csupán egy eladói állásról van szó, ezért nem is olyan hozzállással készülnek, holott egy magára valamit is adó cégnek megfelelő eladót találni valóban nagy kihívás - mondja Pál Claudia, cégvezető, aki szerint egy állásinterjún a legfontosabb dolog, hogy a munkavállaló mindig önmagát adja, annak mutassa magát amilyen ő valójában. A Musikhaus Attila hangszerkereskedés  is tervezi a létszámbővítést, három hónapon belül egy eladási asszisztenst kívánnak alkalmazni, akinek magyarul és román kötelezően tudnia kell.


A nyugaton dúló diplomaláz ellenére, idehaza túlnyomó többségben még mindig az a legfontosabb, hogy a leendő munkaerő rátermett és megbízható legyen
A nyugaton dúló diplomaláz ellenére, idehaza túlnyomó többségben még mindig az a legfontosabb, hogy a leendő munkaerő rátermett és megbízható legyen


Lehet, hogy éppen a mi szerencsénk, hogy olyan cégeket kerestünk meg, akik nem lóhalálban menekülnek a gazdasági válság elől, de az is lehet, hogy rajtuk kívül még sokan csak a sajtóból ismerik a globális pénzügyi helyzet mélységeit. Mindenesetre a négy hónapja megnyílt Chilly Csárda tulajdonosai sem panaszkodhatnak, hiszen annak ellenére, hogy akkoriban még mindenki a recesszió miatt siránkozott, ők különleges ízviláguknak és páratlan akcióiknak köszönhetően egy sikeres vállalkozást hoztak létre. A hat tulajdonos mindegyike azonos arányban kiveszi a részét a feladatokból, rajtuk kívül még három személy áll alkalmazásban. Jelenleg két pincérrel dolgoznak, valamint egy marketingest is foglalkoztatnak, azonban egy harmadik pincért is mihamarabb alkalmazni szeretnének.

-Fontos, hogy a felszolgálók értsenek a szakmához, és több nyelven beszéljenek, csak így lehet minőségi kiszolgálást biztosítani. Nem tudom más vendéglátó egységek hogyan működnek, én azonban különösen fontosnak tartom, hogy egy hozzáértő marketinges írányítsa a cég reklámpolitikáját - mondja Szakál Pál, a Chilly Csárda egyik tulajdonosa, aki az évek alatt felhalmozott tapasztalata alapján úgy véli, akkor lehet jó munkaerőt faragni, ha beosztottjait teljesítményarányos fizetéssel jutalmazza.

Ahány ház, annyi szokás - mindenkinek más és más elképzelése van arról, hogyan kell és hogyan érdemes egy új dolgozót alkalmazni. Abban mindenki egyetért, hogy a jól betanult szerepek, s a jó színészi technika -legalábbis a színházon kívül - nem a legjobb módszer arra, ha nagyon vágyunk egy megpályázott posztra. Egyszerűen csak legyünk természetesek, őszinték és mutassuk azt az oldalunkat,  amelyet hosszú időn keresztül „néznie" kell a munkadónak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: